Att-tänka-på tips vid barnvagnsköp | Greenkids

Att-tänka-på tips vid barnvagnsköp

Är det dags för en barnvagn? Det kan kännas krångligt när man kollar igenom olika barnvagnar och hittar massvis olika typer av vagnar… Men, en enkel barnvagn räcker? - tja du, det kan vara lite mer klurigt än så 😅  Syskonvagn, sittvagn, liggvagn, duovagn… Det kan kännas som en hel djungel av vagnar, men vi hjälper dig att reda ut det du behöver veta samt vad som är bra att tänka på inför ditt second hand val 💚

Vad är det för skillnad?

För att börja sortera rätt i djungeln, så kan det vara bra att känna till de olika typerna och vad det är för skillnad.

  • Duovagn
Duovagnar har en ligg- och sittdel. För en nyfödd så är liggdelen relevant 👼  Men en stor del av tiden kommer spenderas på sittdelen, så ett tips är att fokusera på den. Bytet till sittdelen brukar vara när barnet är tillräckligt gammal för att kunna sitta själv. 

  • Syskonvagn
En syskonvagn har plats till två små barn. Här kan ena barnet ligga ner medan det andra barnet sitter upp. Ett litet tips kan vara att kolla efter om båda barnen kan vara vända mot dig, om du vill det 😃  psst.. är det äldre barnet på gränsen rent åldersmässigt, då kanske ett annat alternativ passar bättre 💚

  • Sittvagn
Sittvagnar är lite robustare och kan vara bra när barnet växer ur sin duovagn. Väldigt bra när man tar långa promenader 👨‍👨‍👧‍👦  En sittvagn kan vanligen användas från dess att barnet kan sitta upp själv tills att hen är cirka 3 år.

  • Liggvagn
En liggvagn används oftast när barnet inte kan sitta själv. Detta brukar vara från 0-6 månader.

Innan köpet

Innan ditt köp kan det vara bra att tänka på,
  • Vad för typ av vagn behöver du? Känns det fortfarande klurigt så fråga folk i din närhet som har barn. Vad säger dem? - det finns även bra svar i olika forum på sociala medier. 
  • Vilket underlag kommer du köra mest på? Är det gropiga vägar och/eller skogsvägar runt din bostad? 
  • Bor du inne i en stad där du behöver kunna fälla ihop den lätt och smidigt, samt ha en vagn som tar sparsamt med utrymme? Mät hissutrymmet så att barnvagnen faktiskt går in i hissen 😅
  • Är den skön att sitta/ligga på för barnet?
  • Vilka tillbehör behöver du?
  • Det kan bli stökigt med småbarn i vagnen, går tyget att tvätta?

Det finns en hel del saker att tänka på, vårt bästa tips är att ställa viktiga frågor till dig själv och kika sedan runt om vad andra tycker är viktigt.

Köpa begagnad barnvagn ♻️ 💚


Att köpa barnvagn second hand är bra för både plånboken och miljön. Har man bråttom så är det ett större plus då man oftast inte behöver vänta på långa leveranstider 👏  Här listar vi ner saker som kan vara bra att tänka på inför köpet.

✅  Säkerhet är superviktigt 💚 Barnvagnen ska vara stabil, hjulen och bromsarna ska funka felfritt.

✅  Vagnen ska gå att fälla ihop - Lättare att transportera under längre sträckor.

✅ Googla! Kolla upp modellen på nätet och se vad andra tycker om vagnen.

✅ Fråga om du kan få titta på den live. Då får du möjlighet att testa den - väldigt bra då du får testa den på verkligt underlag, till skillnad från butiksgolvet.

✅ Om det är svårt att få se den live be säljaren om en video. Videon bör visa när barnvagnen körs, fälls ihop och skicket på hjulen/bromsen. 

✅ Fråga efter tillbehör som kan vara bra att ha!

Kika på barnvagnar på Greenkids ♻️ 💚
Barnvagnar
Tillbehör


Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få miljösmart läsning direkt till din inkorg