Barnkläder och dess miljöpåverkan | Greenkids

Barnkläder och dess miljöpåverkan

Barnkläder har en stor inverkan på miljön på grund av deras snabba produktion, kort livslängd och den stora mängd skräp som de orsakar. Studier visar på att det är en global utmaning att hantera textilavfall och ungefär 60% av alla textilprodukter hamnar i soptippen. En av de främsta anledningarna till detta är att barn växer fort och behöver ständigt nya kläder.

Produktionen av barnkläder har ökat de senaste åren på grund av den ständigt ökande efterfrågan. Denna ökade produktion leder till en ökning av resursanvändning, miljöpåverkan från transport och koldioxidutsläpp från produktionsprocessen. Enligt en rapport från Global Fashion Agenda, står textilproduktionen för 10% av världens samlade energianvändning och 8% av världens samlade vattenkonsumtion.

Förutom produktionen är det också viktigt att tänka på livslängden på barnkläder. På grund av deras korta livslängd slängs de ofta och detta orsakar en stor mängd textilavfall. Enligt en rapport från Ellen MacArthur Foundation, slängs ungefär 92 miljoner ton textilavfall varje år. Detta innebär en stor belastning på miljön och samhällets resurser.

För att minimera påverkan på miljön är det viktigt att förändra vårt sätt att tänka när det gäller barnkläder. En möjlig lösning kan vara att köpa kläder med en högre livslängd och att återanvända och sälja begagnade kläder. En annan möjlig lösning är att välja mer hållbara alternativ, till exempel kläder gjorda av ekologiska material. Vi rekommenderar givetvis Second Hand men vill man köpa nytt och värna om miljön, vill vi tipsa om Babymocs - Som är det första veganska alternativet för barnkläder... I världen! 

Sammantaget är det viktigt att ta hänsyn till miljön när det gäller vårt val av barnkläder. Genom att välja hållbara alternativ och återanvända begagnade kläder, kan vi bidra till en mer hållbar framtid.

Källor:
UNEP (2017)
Ellen MacArthur Foundation (2017)
H&M Foundation

Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få miljösmart läsning direkt till din inkorg