Greentips - Lämna hos barnvakt för första gången | Greenkids

Greentips - Lämna hos barnvakt för första gången

Är du sugen på lite egentid, eller kanske du behöver en barnvakt för att hinna med dagen? Oavsett anledning så kan en barnvakt rädda dig! Det kan kännas lite oroligt första gången du lämnar barnet med en barnvakt, men vi hjälper dig med våra superknep. 💡

Vi vet hur det känns första gången man lämnar sitt barn hos en barnvakt. Vi vet ju våra barns bästa och deras behov, kan verkligen någon annan ta det ansvaret? Och fler frågor dyker vanligen upp - När ska man lämna? Hur länge kan jag lämna dem? Kommer mitt barn bli ledsen? Sanningen är att du förmodligen är mer orolig eller ledsen än vad barnet är.
Hur som helst, vi går till våra tips för att hjälpa dig igenom ‘’barnvaktsfrågan’’.

1. Lär känna barnvakten  🤝
Ja, ganska enkelt och logiskt. Lär känna barnvakten så du blir trygg i personen, men framförallt så ska barnet med lära känna barnvakten. Känner du dig trygg i personen och ditt barn, så kommer nog din oro att minska drastiskt. Detta är även bra för barnvakten, då personen får en känsla kring vilka behov du som förälder har samt barnet.

2. Börja smått 
Okej, kanske är en övernattning väldigt jobbigt till en början. Men, du kan alltid börja smått. Starta med några timmar för att sedan öka i takt med att ditt behov för en längre passning ökar. Och ett bra tips kan vara att börja hemma, positivt för barnet då det är en miljö som barnet känner sig trygg i.

3. Spelregler
Tydlighet är din vän här. Var tydlig mot barnvakten om vilka regler som gäller för barnet, i huset och för barnvakten. Vad är okej och inte att göra för barnet? Hur mycket godis får barnet egentligen äta? 😉 Gå gärna igenom andra rutiner som barnet har, exempel kan vara läggtider och vilken tid barnet äter. 

4. Öppen dialog 💚
Ha en tydlig och öppen dialog med barnet. Berätta i god tid för ditt barn att en barnvakt kommer och varför det behövs. Svara på dem frågorna barnet undrar så att ditt barn är trygg i vad som händer. Viktigt att även prata med ditt barn om deras känslor kring situationen och även efter en passning. Hur har det gått och hur känner vi kring nästa gång? 

Vi hoppas du fick nytta av våra tips och önskar dig lycka till med dina första barnvakts-lämning. 🌞

Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få miljösmart läsning direkt till din inkorg