Kläders miljöpåverkan - Greenkids miljöhjältar | Greenkids

Kläders miljöpåverkan - Greenkids miljöhjältar

Visst älskar vi alla känslan av att shoppa nya kläder, inte minst till våra barn som vi gärna skämmer bort med jämna mellanrum - eller, väldigt korta mellanrum med tanke på hur fort de växer. Vad gör de flesta av oss när kläderna inte passar längre? Jo, vi slänger dem, och köper nya som tillverkats under dåliga förhållanden och med stor miljöpåverkan.


1 kg bomull kräver 10 000 liter vatten💧

Hela 70 procent av ett plaggs totala klimatpåverkan ligger i just produktionsfasen - det skriver Avfall Sverige som är en expertorganisation inom avfallshantering och återvinning. Även Naturvårdsverket nämner i en artikel att textil och modeindustrin är en bransch där miljöpåverkan är kraftig. 

Bomull som skall användas till klädesplagg går igenom ett långt flöde. Det kan odlas i Egyptien, med konstgödsel från andra sidan världen, för att sedan transporteras till 2 andra länder innan de når en butik i Sverige. Inte nog med att den långa transporten av plaggen plågar vår fina planet, det krävs en enorm mängd av naturresurser för att tillverka kläderna. 
För att ta fram 1 kg bomull behövs det ungefär 10 000 liter vatten, och ofta görs det i länder med brist på vatten. 
Konsumtion och användning 🛒
I Sverige konsumerar en person ungefär 10 kg kläder per person varje år, skriver Naturvårdsverket. Vidare skriver dem att en person använder en t-shirt, i genomsnitt, 30 gånger. 
Med det i bakhuvudet börjar vi på Greenkids tänka på våra barn och hur fort dem växer. Alla fina tröjor som mormor och vänner köper hinner knappt användas innan dem slängs eller glöms bort. Förutom en miljöaspekt så finns även det ekonomiska problemet, alla har inte råd att införskaffa nya kläder till den lille varje vecka. Så när du säljer barnens kläder som inte passar längre har du gjort mer än att tjänat lite extra pengar, du har hjälp miljön att spara på tusentals liter vatten och hjälpt en familj att handla fräscha kläder till sitt barn, billigt och enkelt.

Källor: Miljonar.se (Avfall Sverige), naturvardsverket.se

Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få miljösmart läsning direkt till din inkorg