Snabbmode och Second Hand | Greenkids

Snabbmode och Second Hand

Snabbmode bygger på billig tillverkning, upprepad konsumtion och kortlivad användning av plaggen vi köper. Modeindustrin utgör en stor del i miljöfrågan - miljöpåverkan från industrin är stor och med dagens billiga priser på kläder är det svårt att undvika att handla på sig en massa plagg - men vad är egentligen effekten?

Modeindustrin står för ungefär 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Uppemot 92 miljoner ton avfall och dessutom förbrukas även 215 miljarder liter vatten varje år för att producera kläder - det är nästan 3% av den globala vattenmängden. Trots att medvetenheten kring modeindustrins miljöpåverkan har ökat så växer modebranschen. Detta på grund av ökningen av “fast fashion” eller snabbmode och oftast är det utvecklingsländer som ofta får bära bördan av modeindustrins miljöpåverkan. Detta visar på ett stort behov av förändring i branschen men också våra köpbeteende. 
Lösningen? Ja, du kanske redan kan gissa vad vi kommer att säga - Second Hand! Forskning visar att återbruk av kläder minskar miljöpåverkan med upp till 50%. Se det såhär, om vi lyckas återanvända 40% av vår årliga konsumtion av kläder istället för att slänga det så skulle det innebära 50% lägre miljöpåverkan. Hur bra är inte det!? För att förtydliga - 70% av ett plaggs miljöpåverkan ligger i produktionsfasen, köper vi en t-shirt på second hand och en mindre tillverkas så har du sparat på 2600 l vatten och nästan 1 kg kemikalier. Det motsvarar koldioxidutsläpp motsvarande 23 kilometer med bil. Köp av ett par second hand jeans sparar 11 000 liter vatten och 2,5 kilo kemikalier - en bra deal för både dig och miljön! 

Vårt uppdrag

Därför är vår vision och mission att bidra till att rädda miljön med hjälp av second hand. Tänk hur kort livslängd ett par byxor till en bebis har - de växer snabbt och det ska firas, men vad händer med alla barnens plagg som längre inte passar? Vad händer med barnvagnen som står i förrådet när barnen är vuxna? Dessutom är det dyrt för en familj att handla en sprillans ny barnvagn eller bilstol - genom att sälja barnvagnen hjälper du inte bara miljön utan även en familj på vägen! 

Bli miljöhjälte med oss idag, helt Gratis.

Källor: Natuvårdsverket, Chalmers, Myrorna.


Nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få miljösmart läsning direkt till din inkorg